Dick Jaspers Suomessa

Maailman rankinglistan ykköspaikkaa jo vuosien ajan hallinnut hollantilainen Dick Jaspers vietti huhtikuussa pitkän viikonlopun Suomessa. Matkan tarkoituksena oli jakaa mestarin oppeja suomalaisille karapelaajille. Jaspers innostui aiheesta tavattuamme vuoden 2022 EM-kisoissa Hollannin Berlicumissa.

Jaspers kertoi vähentävänsä kilpailemista lähivuosina ja aikoo käyttää lisääntyvää vapaa-aikaansa valmentajana ja lajin edistäjänä Suomen kaltaisissa hänen tukeaan tarvitsevissa maissa. Jaspers luopuu monista Manner-Euroopan liigapeleistä, joissa hän on kilpaillut ja aikoo jatkossa keskittyä vain tärkeimpiin kisoihin.

Suomessa ei karan hallitsevia maailmanlistan ykköspelaajia ole nähty yli neljään vuosikymmeneen. Edellinen Suomessa vieraillut karan supertähti oli Mr 100 eli Raymond Ceulemans. Jesse Poikolaisen Biljardihuollon yritykset lanseerata kara ensimmäisenä kansainvälisenä kilpabiljardin muotona Suomeen huipentui Ceulemansin näytökseen ravintola Pikku Roballa Helsingissä. Ravintolasaliin oli tuotu karapöytä ja musiikista huolehti luonnollisesti Vesa-Matti Loiri yhtyeineen.

Pitkän hiljaisemman kauden jälkeen on laji alkanut kiinnostaa myös nuoria pelaajia. Puhvelikerhon aktiivisten pelaajien ansiosta saimme liitolta avustusta ja Jaspersin valmennuksen toteutumaan. Yhteensä kuusitoista kaikenikäistä ja tasoista pelaajaa ilmoittautui neljään eri valmennusryhmään. Puolet valmennuksesta toteutettiin Espoossa Pro Carom Billiardin tiloissa ja toinen puoli Helsingissä Puhvelin tiloissa.

Jaspers tarttui ehdottamaani malliin valmennuksen toteuttamistavaksi. Osallistujat pääsivät haastamaan Jaspersin 10 lyöntivuoron otteluun. Tämän jälkeen käytiin läpi ottelussa tehtyjä lyöntejä yksityiskohtaisemmin ja harjoiteltiin niiden oikeaa suorittamista. Muilla valmennettavilla oli mahdollisuus yleisönä seurata jokaisen henkilökohtaista ohjaustilannetta.

Jaspersin pelifilosofia on innostavaa myös vähemmän kokeneille pelaajille ja sitä on helppo soveltaa valmennukseen. Jaspers kertoi, ettei hän käytä timanttipohjaisia systeemejä pelatessaan ja ohjasi valmennettavia hahmottamaan pallon reitin katseellaan laskemisen sijaan. Sen lisäksi on tietenkin opeteltava lyönnin oikea tekninen toteutus. Jaspers oli hyvin innostunut valmennusvierailustaan ja tulee mielellään uudelleen, kun kutsu käy.

Teksti: Sauli Solhagen