Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 3-vallin karassa 2023

Oslo sai tänä vuonna ensimmäistä kertaa kunnian järjestää 3-vallin karan PM-kisat. Tanskan Kööpenhamina ja Ruotsin Helsingborg sekä Tukholma ovat useimmin toimineet kisanäyttämöinä. Tosin ensimmäiset PM-kisat järjestettiin Helsingissä Hotelli Haagan tiloissa 1980-luvun alussa.

Tänä vuonna Suomea edusti kilpailussa kaksi pelaajaa, lajipäällikkö Jarno Ahola sekä allekirjoittanut. Itselläni edustuksia PM-kilpailuissa on neljä ja ilokseni olen selviytynyt joka kerta jatkoon kolmihenkisestä karsintalohkovaiheesta. Viime vuonna omasta karsintalohkostaan selvisi jatkoon myös Jarno, mutta kuten tavaksi näyttää muodostuvan, suomalaisten tie katkeaa viimeistään 16 pelaajan vaiheessa.

Tällä kertaa kilpailumatkan ajoitus ei ollut kohdallani paras mahdollinen, sillä lähdin matkaan miltei suoraan sairasvuoteelta. Pelaamiseni ottelussa David Pennöriä vastaan oli surkeaa katsottavaa. Syy ei ollut flunssasta toipumisessa, vaan Davidia ja muita kovan tason pelaajia vastaan pitäisi päästä pelaamaan useammin. ”Kokovartalokipsi” aiheutti sen, että kädet eivätkä lyönnit tuntuneet omilta. Jatkossa pitää pyrkiä valmentautumaan myös henkisesti.

Rökäletappion jälkeen oli kuitenkin lähdettävä voittamaan Ruotsin uusinta teinitähteä. Nuori lupaus Mio Svensson käy säännöllisesti Ruotsin huippupelaajien valmennuksessa. Sain kammettua melko tasaisen ottelun edukseni ja etenin kuudentoista parhaan joukkoon. Jarno pelasi mukavasti, mutta ei selviytynyt omasta karsintalohkostaan jatkoon.

Kolmas otteluni jää minulle ikimuistoiseksi. Tanskalainen huippupelaaja Claus Föge oli omassa karsintalohkossaan voittanut ottelunsa pelaamalla noin ykkösen ja 1,6:n keskiarvoilla. Ottelun ennakkosuosikista ei ollut epäilystä. Voitin teikkauksen, mutta aloituslyöntini jäi hieman kireäksi ja Fögelle jäi hyvä tilaisuus avata pistetilinsä. Olin varautunut samanlaiseen pyöritykseen kuin Pennörin kanssa, mutta yllättäen huomasinkin pysyväni Fögen vauhdissa. Sain onnistumisistani myös lisää taistelutahtoa. Föge oli ottelun loppupuolella vähällä päästä karkuun, mutta ei sitten päässytkään. Viimeiset lyöntivuorot läheltä piti tilanteineen olisivat voineet kääntää ottelun puoleen tai toiseen, mutta tällä kertaa kuitenkin tanskalaisen eduksi. Kahden pisteen tappio huippupelaajaa vastaan pelattaessa 40 pisteeseen tuntuu voitolta, vaikka vähän harmittaakin.

Kilpailun kaikki palkintosijat menivät tällä kertaa hyvin pelanneille ruotsalaisille. Finaalissa kohtasivat Michael Nilsson ja David Pennör. Nilssonin voittoa ei estänyt mikään. Peli kulki alusta loppuun  upeasti lähes kolmen keskiarvolla. Viime vuoden voittaja Dion Nelin sekä muutamat muut terävimmistä tanskalaisista loistivat kalenteripäällekkäisyyksien vuoksi poissaolollaan. Norjalaiset isännät onnistuivat hienosti kisajärjestelyissä ja voin lämpimästi suositella Oslon Biljardikerhoa vierailukohteeksi niin kilpailu- kuin huvimatkalaisille.

Teksti: Sauli Solhagen


Linkki tuloksiin:

https://cuescore.com/tournament/2023+Nordic+Carambole+3C+Championship/30177796#comments


Kuva: Jo Björnstad